E-mail: misss@guest.arnes.si      Telefon: (01) 510 16 70
Ustvarjamo nove priložnosti
Ustvarjamo nove priložnosti
Menu

Zadnja novica

Vaše ideje lahko spremenijo svet. Pridružite se Meet and Code in postanite del te spremembe. Prijavite se zdaj!

S 1. junijem Meet and Code vabi lokalne nevladne in neprofitne organizacije po vsej Evropi, da se prijavijo za prejem nepovartnih sredstev za organizacijo dogodkov, ki spodbujajo zanimanje mladih Evropejcev za kodiranje in jim omogočajo dostop do digitalnih znanj. V zadnjih 3 letih se je več kot 138.000 mladih udeležilo skoraj 3000 programskih dogodkov.

Več

DanEvropeSlika1

 

V številnih državah članicah je visoka stopnja brezposelnosti mladih že nesrečna realnost. Evropski socialni sklad je glavni instrument Evrope, ki podpira zaposlovanje in poštene zaposlitvene možnosti, ena izmed prednostnih nalog pa je ravno pomoč mladim. S strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada je financiran tudi projekt Nefiks karierne rešitve, ki bo potekal do 15. septembra 2021, in v katerega bo vključenih vsaj 45 mladih. Tekom projekta bodo mladi krepili digitalne kompetence na Zavodu Nefiks pa jim bodo pomagali do zaposlitev.

Eden izmed načinov doseganja višje zaposljivosti in vključenosti mladih je beleženje neformalno pridobljenega znanja. Postopki za potrjevanje slednjega temeljijo na Evropskih smernicah za potrjevanje neformalnega in priložnostnega učenja, ter na podlagi priporočil Sveta Evropske unije. Zavod Nefiks upravlja vodilni sistem beleženja neformalno pridobljenega znanja v Sloveniji, ki mladim omogoča, da na enem mestu sistematično zberejo vse neformalno pridobljene in s strani organizacij potrjene kompetence. Za izboljšanje možnosti beleženja neformalno pridobljenega znanja je v pripravi tudi nova spletna stran www.beleži.si. Njen cilj je predvsem povečanje prepoznavnost različnih orodij, ki mladim pomagajo potrjevati in prikazovati pridobljene kompetence. Poleg tega lahko mladi na spletnem mestu vidijo, kje lahko pridobijo še dodatne kompetence.

Mladi lahko kompetence pridobijo tudi z udejstvovanjem v programih Evropske solidarnostne enote. Ena od možnosti znotraj programa ESE je mednarodno prostovoljstvo, ki omogoča posamezniku, da opravlja mednarodno prostovoljstvo do 12. mesecev v drugi EU državi. David, ESE prostovoljec, ki so ga na Zavodu Nefiks gostili do konca februarja, je na sredini svoje prostovoljske izkušnje povedal: »To obdobje zame ne pomeni le priložnost za učenje, pridobivanje novega znanja in odkrivanje Slovenije, ampak me ta izkušnja tudi osebnostno izpopolnjuje«.

DanEvropeSlika2

 

Vir: Zavod Nefiks