MISSS

E-mail: misss@guest.arnes.si | Telefon: (01) 510 16 70
logo-misss
prij_org

Ustvarjamo nove priložnosti

prij_org

Dan varne rabe interneta 2014

Novi deli risane serije Ovce.sk

Danes je na ogled prvih pet od 15 novih delov priljubljene slovaške serije risank Ovce.sk, ki smo jih v točki osveščanja SAFE.SI sinhronizirali v slovenščino. Serija je zelo priljubljena tudi pri nas (sicer pa je bila adaptirana že v 23 svetovnih jezikov), nad junaki in zgodbami so navdušeni tako najmlajši kot tudi starejši učenci, dijaki, učitelji in starši. Slovenske glasove za Planšarja in Jureta sta zopet posodila Trkaj in Tamir Gostiša. Naslovi in teme prvih petih novih delov so sledeči:

1. Kepanje– snemanje nasilnih in ponižujočih prizorov – happy slapping
2. Foto album – neprijetne posledice objavljanja izzivalnih fotografij na internetu
3. Nakupovalna košarica – pasti spletnega nakupovanja – kupuj le toliko, kolikor si lahko privoščiš
4. Tuj telefon – zasebnost pri uporabi mobilnega telefona – etika mobilne komunikacije
5. Odgovorno – pametna in koristna uporaba interneta
6. Pustna maska – posnemanje medijskih vzornikov v nevarnih prizorih
7. Roke gor – vulgarni jezik in geste – oponašanje idolov iz medijev
8. Tisoč prijateljev – virtualna prijateljstva – o razliki med pravimi in spletnimi prijatelji
9. Ognjemet – nevarnost proizvodnje in uporabe pirotehnike
10. Maškarada – lažno predstavljanje na internetu – nikoli ne veš,  kdo je na drugi strani interneta ali mobilnega telefona
11. Mišičnjak – trpinčenje z ustvarjanjem lažnega profila na spletu
12. Mobimanija – zasvojenost z mobilnimi telefoni, etika mobilne komunikacije
13. Zmešane glave – zasvojenost z računalniškimi igrami
14. Drugi breg – socialna (ne)enakost – o delanju razlik med ljudmi na osnovi tehnoloških napravic, ki jih imajo
15. Nadlegovanje – neprimerni stiki in vsebine na internetu

V naslednjih dneh pa bo na ogled še 10 delov.

Tom klepet na prenovljeni spletni strani Safe.si

Na dan varne rabe interneta je pričel tudi na prenovljeni spletni strani www.safe.si delovati Tom klepet, kjer lahko otroci in mladostniki pa tudi njihovi starši klepetajo s Tomovimi svetovalci v primeru težav na spletu. Danes bo klepet deloval med 11.00 in 12.30. Tom klepet koordinira Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Spletni in mobilni bonton mladih

Mladi, ki sodelujejo v Safe.si panelu mladih, so za Dan varne rabe interneta pripravili nov Mobilni in spletni bonton, ki ga bodo v tiskani in online verziji širili med svoje vrstnike.

Izobraževanje o spletnem vrstniškem nasilju za socialne delavce in učitelje

V okviru dogodkov ob Dnevu varne rabe interneta v četrtek, 13. 2. 2014, na Fakulteti za družbene vede organiziramo tudi izobraževalni seminar za socialne delavce, učitelje in šolske strokovne delavce na temo spletnega vrstniškega nasiljem z naslovom »Vloga šol in centrov za socialno delo v preprečevanju spletnega nasilja med otroki in mladostniki«. V prvi vrsti bomo pozornost namenili metodam preprečevanja spletnega vrstniškega nasilja in vlogi, ki jo imajo pri tem šole in centri za socialno delo. Nadalje pa želimo deliti in širiti znanja naših sodelavcev in širše mreže strokovnjakov, kako ukrepati, svetovati, da bo pomoč žrtvam zlorab na spletu hitra in učinkovita.

Mesec varne rabe interneta na šolah

Dan varne rabe interneta kot vsako leto obeležujemo tudi na slovenskih šolah, za katere smo pripravili online paket s predlogi delavnic, aktivnosti, predstavitev za delo v razredu z učenci pa tudi starši. Prijavilo se je že skoraj 300 šol, ki bodo v februarju organizirale svoj dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki bo obravnavala problematiko ne/odgovorne rabe interneta in mobilni naprav. Zemljevid sodelujočih šol si lahko ogledate na tej povezavi: http://www.safe.si/aktivnosti/dan-varne-rabe-interneta

Evropska nagrada za najboljše spletne vsebine za otroke

Na Dan varne rabe interneta bodo razglašeni tudi dobitniki Evropske nagrade za najboljšo vsebino za otroke. Podelitev nagrad bo potekala na Evropski komisiji v Bruslju. Ta vznemirljiva nagrada poudarja obstoječe kakovostne vsebine za otroke stare od 4 do 12 let, hkrati pa spodbuja nastajanje novih vsebin, ki bodo mladim ponujale priložnosti za spletno učenje, igranje, raziskovanje in izumljanje novih stvari. Tekmovanje je potekalo v letu 2013, v 26 državah, nacionalni zmagovalci pa so se potem uvrstili na evropsko raven tekmovanja. Zmagovalci so bili tako izbrani izmed več kot 1100 prijavljenih, vključno tudi s številnimi idejami nadarjenih mladih.

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes, pristojna za Evropsko digitalno agendo in lansiranje strategije za oblikovanje boljšega interneta za otroke, je ob tem povedala: »Upam, da bomo z Dnevom varne rabe interneta lahko pripomogli k boljšemu internetu za otroke: da bo to prostor z zabavnimi, ustvarjalnimi in izobraževalnimi spletnimi vsebinami; prostor, kjer so otroci lahko srečni in kjer se lahko starši počutijo udobno, medtem ko ga otroci raziskujejo.«

Evropski videospot

Kot vsako leto je tudi letos Evropska komisija ob Dnevu varne rabe interneta pripravila videospot, tokrat z naslovom Skupaj za prijaznejši internet. Ogledate si ga lahko na tej povezavi: http://www.safe.si/aktivnosti/dan-varne-rabe-interneta

O dnevu varne rabe interneta

Več kot 100 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje Dan varne rabe interneta.
Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), v katerem delujejo nacionalne točke osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si).
Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Od leta 2004, ko je Dan varne rabe interneta potekal prvič, je znatno prerastel evropske geografske meje in ga sedaj praznujejo že v več kot 100 državah po celem svetu, od Brazilije do Japonske in Kenije.

Scroll to Top